Nivå Längd 87 km Stigning 48 m/mil Tekniknivå 3
Underlag 70% grus 20% asfalt 10% stig
Start & Mål Fårögården
Skapare Ulrik Böhm
Fika Broa café, Lauters café, Manges café, Sylvis Döttrar och/eller Fårögården
Nedkortning

Detta är en sommarrutt så cykling längs (på) sandstränder har medvetet undvikits. Men det går naturligtvis att göra avstickare från rutten om man så önskar och återgå till rutten längre fram. Rutten startar och slutar i närheten av Fårögården som är ett populärt B&B och vandrarhem.


Populära vägar är sedan en tid tillbaka numera asfalterade på Fårö. Rutten har därför några omvägar och avstickare för att undvika asfalten i möjligaste mån. Rutten undviker även medvetet Norsholmen då större del av sträckan består av lös kalkstenkross som är svårcyklad. Pigga ben behövs till skogsområdet öster om Ulla Hau. Men om man känner sig stark i benen går det naturligtvis bra att göra en liten avstickare – vacker miljö.

Observera fågelskyddet på Norsholmen, 15/3 – 15/7. Fågelskyddet gäller även för Ryssnäs. Rutten innehåller ett 15-tal grindar som behöver öppna och stängas (viktigt!), framför allt sträcka från start till engelska kyrkogården (21 km).

0 – 20 km, rutten löper söderut längs Fårös östkust. Sträckan slutar vid engelska kyrkogården. Kanske en första paus för att kolla utrustning m m och ta en titt på kyrkogården.

20 – 26 km, rutten fortsätter mot Ryssnäs (observera fågelskyddet) och slutar vid Broa (färgelägret på Fårö-sidan). Länst ut på Ryssnäs udde går det att observera Fårös unika fikonträd. I slutet av rutten finns det möjlighet ta en liten avstickare för en fikapaus på Broa kiosken.

26 – 31 km, mot slutet av sträckan dyker det upp en skylt som anger fordonstrafik förbjuden samt militärt övningsområde. Fordonsförbudet gäller inte för cyklar då det är en enskild väg. Det militära övningsområdet har upphört. Detta har dubbelkollats med bolagsjurist hos Länsstyrelsen Gotland.

31 – 41 km, sträckan inleds med en grind. Sträckan består av mestadels skogsvägar/-stigar. Håll koll på navigeringen, det finns många vägar/stigar i området. Obs! Vid ca 34 km finns en grind. Lammen här är mycket närgångna när grinden öppnas så var observant på att inget lamm smiter ut. Rutten passerar även Gamla Hamn. Där står kaffepannan, en av Fårös mer kända raukar. Rutten slutar vid Lauters café. Här finns det möjlighet för en fika-/lunchpaus. Om man har med sig egen fika så rekommenderas en lite tidigare avstickare till Jauvika fiskeläger. I fiskelägret finns möjlighet för bad från yttre del av piren.

41 – 50 km, sträckan slutar vid Langhammars raukområde. Här finns Fårös mest kända rauk, den så kallade Langhammarsgubben. Under färden passeras, ca 45,5 km, Fårös berömda gamla fiskeläger, Helgumannen. Värt ett besök.

50 – 58,5 km, fortsättning österut mot Ekeviken som är en av Fårös mer långgrunda sandstränder (kanske ett bad?).

58,5 – 67,5 km, sträckan passerar genom skogsområdet invid Ulla Hau, ett naturreservat med delvis skogsbevuxet sandyneområde. Ruttens lite mer avancerade sträcka då den består främst av skogsvägar med “single track”-partier och där underlaget kan vara lös sand i kuperad terräng. Pigga ben kan behövas. Men kul område att cykla i. Sträckan passerar förbi en lite rolig kulturyttring – Ankan city.

67,5 – 73 km, en sträcka med dessvärre lite asfalt så den innehåller en liten avstickare in i skogen på vågen mot Fåra fyr. Vid Fårö fyr finns möjlighet för lunchpaus på Manges fastfood café.

73  – 81 km, sträckan passerar förbi Skalasands naturreservat. Blåsiga dagar håller ofta vågsurfare till på sandstrandens östra del.

81 – 87,5 km, sträckan inleds med en förnyad tur genom Ulla Hau och fortsätter därefter på ffa asfalterade vägar mot målet. Några avstickare för att få till några sista grusmeter till. Om man inte fått nog av fika så kan Sylvis Döttrar, ca 84,5 km, varmt rekommenderas som en bra avslutning på rutten.

Följande platser som beskrivs lite närmare ovan. Engelska kyrkogården, Ryssnäs, Gammel hamn, Helgumannen fiskeläger, Langhammars raukområde, Ulla Hau och Sylvis Döttrar, hembageri & Café.

Fika: Broa café, Lauters café, Manges café, Sylvis Döttrar och/eller Fårögården.

Kommunikation: Förutom färjan från Nynäshamn så antingen egen bil, finns parkering vid Fårögården eller med buss, från Visby till Fårö hlp Fårögården. Om man nu inte väljer att cykla hela sträckan. ;)


Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel