Foto: Gerry Askefalk

Underlag: 90% Grus, 10% asfalt
Start & Mål: Skultuna
Fika: VästerFärnebo, Skultuna
Nedkortning: -10km skippa Prästhyttan, -20km Starta Gullarsbo
Skapare: Gerry Askefalk

Längd Stigning Teknik
112km 65 1

Den här turen tar dig genom platsen för den stora skogsbranden i Västmanland 2014. Miljön är unik och det är lite magiskt att cykla där allt brunnit men där nu livet återvänder i ny form och med ny kraft. Ta dig tid att titta på skördaren, ett foto där är klassiskt. Missa heller inte Grävlingsberget. Där finns ett utemuseum och ett torn med milsvid utsikt.

Turen är relativt platt och leder in i den lilla orten Västerfärnebo. Där är en bra plats att ta en fika eller lunch. Det finns en pizzeria men min rekommendation är utan tvekan fiket i Färnebo, fantastiska amerikanska pannkakor t.ex. vägarna är av bästa fingrus typ och turen har inga särskilt svåra passager. En ren njutartur.

Starten sker i Skultuna och leder oss längs en gammal banvall innan vi cyklar genom vackra kulturlandskap, lite som tagna ur sörgården. När vi närmas oss brännan så sker en förändring och det blir påtagligt hur elden härjade.

Skördaren

Skördaren nås efter ca 24 km. Bra läge för en paus. Grävlingsberget ligger vid km 48. Hela vägen dit är trevlig och intressant. Vid Hörnsjöfors kan man om man vill gå direkt österut, längs asfalten, för att korta turen något annars är vägen över Prästhyttan väl värd den extra milen. På väg mot Västerfärnebo kommer en snabb bit asfalt, även den är trevlig.

Utsikt från tornet på Grävlingsberget

På väg åter får vi en start med härligt grus innan turen leder oss på asfalt 5 km. Åter i Skultuna rekommenderas ett besök på Messingsbruket. Det finns ett förträffligt fik nere vid ån, och kanske kanske köper du med dig en souvenir, efter att ha haft en magisk dag på cykeln.

Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.