Nivå Längd 78km Stigning 89 m/mil Tekniknivå 3
Underlag 70% grus 30% asfalt
Start & Mål Jönköping Loop
Skapare Destination Jönköping
Fika Ta med Energi, fika i Jönköping efteråt
Nedkortning Efter 35 km ta vägen genom Tabergsdalen hem

En nedlagd järnväg. Ett motionsspår. En avverkningsväg. En helt vanlig grusväg. Samtliga skänker de oändlig glädje till alla de som anammat den just nu hetaste trenden inom cykelvärlden – Gravel.

Grusvägsnätet är en skatt som i stort legat outnyttjat och oälskat i många år. På sistone har de börjat återupptäckas, både av landsvägscyklister som söker sig undan trafik och mountainbike-cyklister som söker mer lättcyklade alternativ till stigarna för längre turer, men ändå vill hålla sig nära naturen. Småland sitter inne på en otrolig cykeltillgång ute i skogarna, helt fri och tillgänglig för alla att nyttja omedelbart. En självklarhet för oss som bor här, en lyx för någon som kommer utifrån.

Dumme mosse, en oas utanför stan som på fina dagar fylls av naturmänniskor och picknickälskare, är en av de första höjdpunkterna på denna resa åt sydväst. Vi tar oss dit med hjälp av den gamla banvallen som tidigare tog människor med tåg till Ulricehamn. Numera används den mest av vandrare, hästar och cyklister, och vi når den redan två och en halv kilometer bort från vår start vid Piren.

Efter Dumme mosse väntar en lång sträcka med ihopklippta grusvägssegment som tillsammans skapar magi. Följ kartan, håll i styret och behåll tryck på pedalerna. Strax efter Månsarp, vid 36,5 km, rekommenderas ni att ta en avstickare ner till Vederydssjöns strand för en liten paus. Eftersom vi befinner oss långt ut i skogen får man ta med sig fikat själv, så lite extra energi i bakfickan och en termos i flaskstället är ett hett tips för att uppnå nirvana på denna rutt.

Kontrasten blir sedan enorm när ni på 20 sekunder byter grusvägar i skog till att finna er på på Torsviks industriområde med IKEA och Elgigantens enorma distributionscentraler, men det är också kontrasterna som vi tycker gör dagarna extra speciella. Rutten avslutas nerför den ikoniska backen från Skinnersdal genom Strömsbergs naturreservat. En backe som varje år i augusti på eventet 13 Hills får mångens lungor att vändas ut och in i bröstkorgen när 300 cyklister kör åt andra hållet. Plötsligt står ni med fötterna (eller hjulen?) i bostadsområdet Ljungarum och kan med lätta tramptag rulla sista biten in till centrum.

Kafé/Restauranger:

Det är ont om dessa längs rutten, så ta med egen energi. Planera istället ett härligt stopp på något ställe inne i stan för att snacka av er upplevelsen.

Variationer

I Månsarp, efter 35 km, kan rundan kortas av genom att ta vägen genom Tabergsdalen hem, vilket ger totalt ca 60 km.


Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel