Nivå Längd 68 km Stigning 84 m/mil Tekniknivå 3
Underlag 58% grus 32% asfalt
Start & Mål Cafe Le Mond
Skapare Gerry Askefalk
Fika Brunnsvikens Trädgård
Nedkortning
Djurgården

Stadsgrus! Att kunna starta direkt inne i Stockholm, och på några ögonblick nå fina grusvägar är fantastiskt. Något som denna rutt erbjuder. Det är dock sannolikt att det på sina ställen kan vara många som är ute och promenerar så visa hänsyn och ta det lugnt.

Vi tar oss förbi Gamla Stan och ut på Djurgården, där når vi fina grusvägar, precis vid vattnet. Man följer även kanalen på båda sidor och vidare över Stora Hundudden, gör en loop vid Kaknäs ängar och ner mot Djurgårdsbrunnsviken. Tekniska museet, Villa Källhagen och alla Ambassader innan vi når Gärdet och Storängsbotten.

Gärdet

Nu styr vi via trevliga grusvägar mot Universitet och Norra Djurgården. Lilla Skuggan, Lappkärrsberget och upp mot MonteBello. Se upp för skyltar med cykelförbud. Led cykeln dessa korta bitar.

Torphagen

Spännande passage Under E20 och in mot Bergianska. Rutten är ritad vid sidan av Bergianska, då cykelförbud råder där, men det går fint att promenera längs vattnet som alternativ. Det är bara typ en km.

Brunnsviken är nästa mål, vi kommer cykla runt södra spetsen, förbi Stallmästargården och in i Hagaparken. Vi följer vattenlinjen upp mot Norra delen, tar oss under E18 och kommer till vårt café, Brunnsvikens Trädgård. Här sitter man mitt bland växterna och mår bra.

Fikade går vi Norrut och passerar Ulrikdsdals slott, där går man över slottsplanen eller ännu hellre cyklar runt.

Edsviken följer vi hela vägen till dess Norra spets, det kan vara mycket folk så cykla klokt, kanske ta en bild på älgen ute i vattnet?

Här finns också ett väldigt trevligt cafe med utsökt Gelato. Piazza edsviken. Se rutten.

När vi börjar gå hemåt så följer vi Edsviken på Östra sidan, det finns några passager där man kanske väljer att gå men de är få och det är vackert längs hela vägen. Efter Stockholms GK tar vi cykelbanorna åter till Le Mond, eller direkt hem.

Ha en underbar stadsgrustur.

Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel