Nivå Längd 324 km Stigning 90 m/mil Tekniknivå 3
Underlag 70% grus 28% asfalt 2% stig
Start & Mål Huddinge
Skapare Oskar Ågren
Fika Se Rutterna
Nedkortning

2020 så blev det ingen Vätternrunda som planerat, så vi var ett gäng som cyklat VR 2019 som var sugna på att göra den lite mer utmanande, vi valde därför att lägga in mer gravel i de 320km som vi ville cykla.

Vi blev 7 st totalt med lite olika varianter av Gravelcyklar (alla cyklar kan cykla gravel) och packade väskor som den kvartermästare man är. Allt var med om något skulle hända.

Etapperna var byggda så här
Balingsnäs – Skansundet 72km (äta medhavd frukost)
Skanssundet – Vagnhärad 23km okQ8 (Kaffe och fylla på vatten)
Vagnhärad – Tystberga 39km coop (vatten och fylla på om det behövdes)
Tysteberga – Sigridslund 52km (Lunch)
Sigridslund – Malmköping 24km Coop (proviantering)
Malmköping – Mariefred 44km CirkelK (Äta + Proviantering)
Mariefred – Balingsnäs 70km Mål

Stående uttrycket var, vad vackert, att cykla från soluppgång till solnedgång var en läcker upplevelse. Att kryssa mellan grusvägar i Sörmland var helt underbart.

Balingsnäs – Skanssundet
Start 0300 i Balingsnäs, Huddinge med målet att nå Skanssundet innan kl 0700 när första färjan skulle avgå.
Vi började lätt med att cykla mot Tungelsta, blev lite asfalt den första biten men det var skönt att få upp värmen och snacka av oss lite innan grusvägarna började. För varmt var det inte, som lägst 6°.
Efter Tungelsta fortsatte vi ner mot Segersäng längst med järnvägen.
Vid Segersäng så passerade vi en stor vildsvinsgalt ute på ett hygge som tog sikte och gjorde ett utfall mot oss, liten pulshöjare. Mycket fina skogsvägar upp mot Grödby och sen vidare mot Skanssundet.
Vi kom fram till Skanssundet 0633 så vi hade cyklat enl plan, kanske lite snabbare.

Skanssundet – Vagnhärad
0700 avgick färjan och vi fortsatte med sikte mot Vagnhärad för att där fylla vattenflaskor och kanske få en macka och kaffe.
På Mörkö finns det inte jättemånga grusvägar så vi valde att ta asfalten ner förbi bron, efter det fanns det fina grusvägar.
Vi kom fram till macken i Vagnhärad en stund innan de öppna så det blev nästan en halvtimme med vila, välbehövligt rast och kaffe.
Nu har temperaturen börjat krypa uppåt och ligger stadigt på 20°.

Vagnhärad – Tystberga – Sigridslund
Så strax efter 0810 så rullar vi iväg ner mot Tystberga.
Fina vägar och med välfyllda depåer gör att vi fortsätter direkt mot Sigridslund Café & Handelsbod (sigridslund.se) istället för att svänga upp mot Tystberga. Värmen stiger så det blir ett vattenstopp vid Runtuna Kyrka för att vi inte skulle gå tomt. Denna etapp blev totalt 91 km istället för uppdelad på 39 + 52 km.
När vi rullar in till Sigridslund så har temperaturen klättrat upp till 28°, det är många som tar en välbehövlig glass efter lunchintaget.

Sigridslund – Malmköping
Med mätta magar och trötta ben så började vi cyklingen mot Malmköping som var nästa stopp.
Här blev det några km asfalt då det var svårt att få in grus utan allt för stora loopar. Men när vi hittade gruset så var det ett lugn som infann sig.
I Malmköping så blev det ett stopp på vid en matbutik som stod för kallt vatten och godis, ny favorit är Tutti-Frutti Sour.
Upp till Malmköping så toppade temperaturen 30° och vi hade en medeltemperatur av behagliga 27°.

Malmköping – Mariefred
Oj vilken bana, ja gammal banvall, rak, och med lätt motlut i någon mil.
Något jag lärt mig nu är att gammal banvall kan vara riktigt sugande med avsnitt av lösare underlag. På ett par ställen så hade de fyllt på med grövre stenkross/kattskallar, så när vi passerade där så vart det att öka takten för att inte stanna abrupt.
Trötta och med hemlängtan kom vi fram till Mariefred. Macken bjöd på mjukglass, kaffe och godis i alla dess former.

Mariefred – Balingsnäs
Nu har vi cyklat 15 h/240 km, “bara” 70 km hem.
Lugna kilometrar, typ, klämmer in lite MTB slinga som växt igen och blivit uppläggningsplats för timmer, inte så kul. Ett vägarbete som grävt av vägen deluxe. Men annars vart det en trevlig och lugn sista bit, några ryck av ungtupparna när terrängen börjar kännas bekant.

Väl framme i Balingsnäs igen så är vi nöjda, glada och trötta efter en heldag i sadeln, från soluppgång till solnedgång. Totaltiden blev 18 h med ett par stopp för att fylla på proviant och annat.

Video av Max

Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Rutten

Rutten är sparad som en collection med sju ben, du når den via länken under bilden

Till Rutten

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel