Nivå Längd 84 km Stigning 128 m/mil Tekniknivå 2
Underlag 80% grus 15% asfalt 5% stig
Start & Mål Hakkas Loop
Skapare Jonas Lundmark
Fika Ta med!
Nedkortning

Rundtur i Skröven-bygden med start och mål i Hakkas. Rutten går mest på grusvägar men lite asfalt och stig finns, samt två korta myr/skogspromender ingår. Rutten går genom extremt ödslig bygd på vägar i stort sett utan annan trafik och inga butiker/serviceställen finns. Mobiltäckningen är även den varierande så se till att vara

självförsörjande på turen. Vatten behöver man inte bära med så mycket av dock, det är snarare en fråga om att undvika att bli blöt.. I gengäld får du en underbar dag som innehåller mäktiga vattenfall, hängbroar, episka långa grusbackar, vildmark och ödslighet.

Se upp: 2 korta passager rätt genom obanad skog och över en myr, mellan två vägar utan sammankoppling. Det kan vara bra med gps/kompass, men vi gick “rakt fram” tills vi stötte på nästa väg. Däremot hade vi hjälp av gps från mobilen.

Highlights: Linafallet, perfekt halvvägsstopp vid det mäktiga vattenfallet. Den lodge som finns där är troligen stängd men utanför den finns fikaplats mer eldstäder, bord, bänkar mm. Här skulle vi egentligen kommit typ halvvägs men delar av gruppen kände att det började bli lagom långt, så vi körde kortaste sträckan hem. Så 100 miles med lunchstopp blev 100 km med sen lunch istället.

Bitvis sankt väglag och på vissa sträckor sandig väg. Myggigt så kör den före midsommar eller slutet av augusti.

Finns ingen bebyggelse med öppna matställen, men massor av vackra “spots” att stanna på. Linafallet är nog bäst.

Överallt rinner åar och bäckar. Välj så stort vattendrag som möjligt och rent och klart rinnande vatten.

Parkera vid ICA i Hakkas så kan man köpa “karra” där när man är klar…


Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel