Nivå längd 88 km stigning 77 m/mil Tekniknivå 2
Underlag 65% grus 35% asfalt 0% Singletrack
Start & Mål Start: ICA Solbacken, Mål Piteå
Skapare Jonas Lundmark
Fika Furuögrund, Byske, Kåge, Jävre
Nedkortning

Grus och asfaltsrutt på väldigt sällan cyklade vägar mellan Skellefteå och Piteå. Det är en point-to-point rutt som ständigt växlar mellan grus och asfalt och går hela tiden på havssidan om E4. Utmaningen var att hitta en rutt mellan dessa städer utan att gå ut på E4 nånting och det funkar precis. Det är endast en kort sträcka på typ 200 m som man måste ut mot E4 via grindar på viltstaketet, men då kan man cykla på en stig nere i diket bredvid motorvägen (inte så tokigt som det låter). Bitvis innehåller den riktigt dåligt skogbilvägar, men bara kortare partier under kilometern vardera. Havet ser man då och då, främst de sista milen mot Piteå. I övrigt är det mycket öde skogsterräng man cyklar genom, men stugor och byar dyker upp med jämna mellanrum. Ovanligt många fikaställen länga rutten för att vara i denna del av landet, men bäst är Furuögrund efter 3 mil från Skellefteå, och Jävre, 15 km innan Piteå. Rutten passerar en mängd fina kustbyar med tämligen tomma landsvägar och skogsbilvägar mellan. Hamncafeet i Furuögrund har sjukt goda räkmackar, havsbadet i Byske har mycket service och fin sandstrand, Beas rökeri och hamncafe i Jävre har magiskt god Skärgårdstallrik och rökt regnbågslax. Gillar man att fiska är ett stopp vid fiskecampen i Jävrebodarna ett måste. Flera småbåtshamnar längs vägen är trevliga att rulla ner till och fika medhavt.

Det finns en skruttig bro över en å som kan vara lite risig, men som går fint att försiktigt gå över. I början av sommaren är det så sjukt mycket mygg på vissa delar av rutten att ofrivilliga stopp i form av punkteringar odyl. bör planläggas till vinterhalvåret… ;-)

Tänk på att det är ganska många korsningar efter vägen så man måste vara lite alert på vart man ska ta vägen. Vissa utförslöpor på dåliga grusvägar kan innehålla lös sand så man får rulla lite lugnt.

Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel