Nivå Längd 91 km Stigning 92/mil Tekniknivå 3
Underlag 99% grus 1% asfalt 0% stig
Start & Mål Åkers Styckebruk
Skapare Johan Haag
Fika Ta med eller i Åkers
Nedkortning
Bild: Johan Haag

Men Yäh! Åkers Styckebruk!

Att det här området, söder om Åkers Styckebruk, skulle vara bra eller inte, var inte mycket jag oroade mig för när jag packade bilen och drog iväg hitåt. Det finns ju plenty av inlägg som intygar det på Gravel Bike Sweden och en hel del rutter här på Ruttwebben. Men asså – spoiler alert – så här bra?!

Bild: Johan Haag

Som vanligt förlitar jag mig på Trafikverkets grusvägskarta så ingen hike-a-bike men fortfarande varierat och fullt cykelbart hela rundan. Allt från största, slätaste tänkbara grusväg till små skogsbilvägar med en väl uppvuxen grässträng i mitten.
Ibland grövre sten, som man kan förvänta sig för underhållets skull men procentuellt väldigt liten del av turen. Den är inte alltför kuperad men heller inte platt tråkig. Några grindar behövde vi öppna men that’s it. Ja, nej, jag och Jakob bara garvade åt allt vackert o spännande som rutten bjöd på.

Bild: Johan Haag

Jag gillar, när det går, att packa cykeln med så mycket vatten och energi så jag ska klara mig hela den tänkta rundan. Men den här dagen var det runt +30C så efter ca 70km tog vattnet slut och vi knackade på på en gård o den trevliga damen lät oss fylla på flaskorna med ett leende. Med det sagt så har jag inte gjort någon vidare research på var man kan få tag i energi eller vatten men skulle det krisa så är ju området relativt bebott.

Bild: Johan Haag

Asså, att veta att man har SÅ HÄR bra gruscykling så nära Stockholm, där jag bor, känns ju fantastiskt. O då omfattar den här rutten bara en liten del av området. Grattis alla Åkers Styckebrukare!

Ha en trevlig tur!


Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel