Nivå Längd 161 km Stigning 104m/mil Tekniknivå 2
Underlag 90% grus 7% asfalt 3% stig
Start & Mål Mariefred
Skapare Johan Malmberg
Fika 500 Grader
Nedkortning

Den här rutten är ganska lång och väldigt varierad. Det bjuds på grus i alla nyanser, lite single och double.track. Tyvärr lite asfalt, men det är ändå fin Sörmländsk sådan!

Start i hamnen i Mariefred. Spana in slottet, spana in restauranger. Kanske du vill ta en öl när du kommer tillbaka om 7 timmar? Kanske ett bad ute vid ångbåten?

Börja med transport på asfalt ut till Läggesta och vidare mot Åker. Innan Åker tar vi en lätt sväng på grus. Ut på asfalt ett tag till, sedan passera bruket och fortsätta mot Kalkbro. Vidare ut mot vägg 55, men vi kommer mestadels hålla oss på gruset vid sidan om landsvägen.

Efter korsning av 55an blir det grus på timmerväg, och sedan kommer lite fin singletrack utan särskilt mycket stök. Lite grus, sedan efter en bom dyker mer single track upp. Efter lite utför en bom igen och sedan är vi vid Eklången. Vi kör lite gammal banvall, först från 90-tal och sedan från tidigt 1900-tal.

Efter vi korsar en väg blir det fint grus genom torr tallskog. Mycket svängande och sedan ner över en liten sjö vid Händö. Spana in den lilla fina bron och hoppas att vattnet inte står för högt.

Fortsätt neråt Grinda, där kan du ta en liten omväg för en glass. Kör upp genom vackert jordbrukslandskap och efter 60km har du tyvärr kommit fram till lite asfalt. Här får du trampa 4km, men du får i alla fall en god pizza för det i Hälleforsnäs. Vill du varken ha asfalt eller pizza kan du ta vänster strax efter 59km, kör mot Starrsätter och genskjut rutten.

Efter pizzan på 500 grader, och eventuellt också ett bad, blir det asfalt ett par 5 km för att väcka kroppen ur paltkoman. Sedan börjar väldigt fin, böljande grusväg från strax innan Mellösa. Man bara vill trampa på, och det går lätt utför en lång bit faktiskt. Nästan nere i Skebokvarn vänder vi upp och det blir mer jordbruk, gårdar och ängar.

Innan du är i Sparreholm kör du igenom Långdunker, sedan en fin slottsallé och ett kul fik. Vill du äta finns möjligheter i Sparreholm, bad likaså. Annars styr rutten dig genom en hage, och sedan vidare på skogig grusväg med mycket upp och ner. Du avslutar utt på väg 57 för ett par km asfalt.

Vid Oviken kommer efter ett tag en ganska lång brant backe, det är bara att bita ihop. Efter den kommer en längre utförslöpa där du kan vila lite. Mer fint grus, och sedan korsar vi över vattnet på en stor träbro. Stanna och ta en Snickers och njut av utsikten.

Mata på gruset, korsa 57an igen och efter ett tag korsar du kort 223an för att komma bland ängar, och in på doubletrack. Vid den öde ladan går det lite nerför, här kan det vara lerigt på höst och vår. Nere vid ån kan gräset vara högt, men lita på rutten, det går att cykla!

Sedan grus, tillbaka på 223an en bit och sedan mot Skeppsta. Spana in forsen och gården, här har de trevligt kosläpp på våren också. Kriga på upp till Skottvång där du kan ta en glass, fylla på vatten och vara glad att du har avverkat nästan 90% av sträckan.

Efter Skottvång en liten bit asfalt, men sen in på fint grus, och lite stig. Detta fortsätter en bit i variation. Vid Ulva kör du till slut stig en länge bit, här kan det vara lite jobbiga rötter, sen ner längs med vattnet fram till Åkers Styckebruk igen.

Som avslut kan du ta en klassisk kondisfika i Åker, eller trampa dig in till Mariefred för den där ölen som nämndes i början.

Bra jobbat!

Det finns flera bommar, de jag kommer ihåg är märkta på rutten.
Det finns single/double track som är varnad för i rutten.
Det finns vissa partier som kan ha högt gräs och de är utmärkta i rutten.

På rutten i rwgps är partier med grus röda, stig rosa och asfalt blå.

Lunch: Pizzerian 500 grader i Hälleforsnäs har supergod napolitansk pizza, ät en! Du kommer behöva alla kolhydraterna.

Rutten är ganska lång och krävande på så sätt. Använd dig av restauranger, fik och butiker för att fylla på energi. Tänk på att fylla på vatten vid tillfälle.


Se upp: Single track vid 29km kan vara lite svår.
En tung backe (märkt i rutten) strax innan 110km.
En lerig nedförsbacke med avslut i högt gräs efter 130km.

Fik:

Grinda gårdsglass
500 grader
Sparreholms slottscafé
Skottvångs grufva
Åkers café & bagarbod

Alla dessa och fler är utmärkta på rutten

Vatten: I Skottvång finns vatten och toalett.
Annars nära hus, be om vatten vid behov brukar funka.

Kommunikation: Läggesta station. Mälartåg tillåter cyklar.
Gnesta pendeltågsstation.Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel