Nivå Längd 120 km Stigning 97 m/mil Tekniknivå 1
Underlag 75% grus 25% asfalt 0% stig
Start & Mål Piteå
Skapare Gustav Larsson
Fika Ta med eget
Nedkortning

Asfalt ca 15 km från Piteå. Fint grus upp mot Torrbergstjärn, men en liten avstickare för en tuff grusbacke upp till tjärn som man kan hoppa över om man vill.

Utförs på grus och några kilometer asfalt fram till Brattknabben för en bra grusklättring och utförs till Åträsk. Över den vackra Sågforsbron och ut mot vindkraftsparken i Markbygden med grusvägar mil efter mil.

Över Arvidsjaurvägen och en lite sandig grusväg ner mot Kalamark. Fint grus den sista biten in mot Piteå.

En bom när man kommer ner mot Kalamark efter 89 km. En kort stenig stig på slutet sista milen vid skjutbanan i Svensbyn.

Missa inte: Sågforsbron utanför Åträsk: https://piteamuseum.nu/kulturmiljoer/besok-en-kulturmiljo/sagforsbron-vid-anaset-atrask/
Vindkraftsparken i Markbygden. Europas största vindkraftspark: https://svevind.se/markbygden-1101/
Swensbylijden, hembygdsområde och fik: https://www.swensbylijda.se/

Backen upp till Torrbergstjärn är utmanande, men den kan man hoppa över om man vill.

Fika: Uppe vid Torrbergstjärn eller på Sågforsbron. Eller på betongfundamentet till ett vindkraftsverk. Efter 106 km kan man stanna vid vackra Swensbylijda och köpa fika.

Vatten: Från vänligt folk som bor i småbyar efter vägen, men kan vara många mil mellan. Vi fick fylla flaskorna efter 79 km i vindkraftsarbetarnas platskontor nära Arvidsjaurvägen.

Startar och slutar i centrala Piteå, så finns finns gott om möjligheter där. Men ute på turen finns det sämre möjligheter till det..


Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel