Nivå Längd 123 km Stigning 10 m/mil Tekniknivå 3
Underlag 70% grus 28% asfalt 2% stig/HAB
Start & Mål Sollenkroka -> Stockholm
Skapare Gerry Askefalk
Fika Läs texten/ kartan
Nedkortning Finns flera, se texten

Börja med Waxholmsbåt till Sollenkroka och sedan har Ni en heldagstur på fina vägar, med många vackra vyer och några utmaningar. Det finns många nedkortningar att göra om man vill, liksom många ställen att äta eller fika.

Ombord finns kaffe och enklare mat, och i Sollenkroka finns det kaffe på macken, sommartid. Glassvilan har grym glass och en utställning med roliga bilar.

Vid km4 finns en riktigt trevligt utsiktsplats, finns en bänk där också, ta en sekund och njut av Skärgården.

Vid km 15 är det en smalare stig, enkel att cykla och i slutet en gård med skylt om hund, ingen hund är där. Har kört fem gånger.

Vid km 22 kan man välja bort t.o.r. till Skarpudden(kapar ca 12km), men väljer man köra har man en fin bit väg och några spännande objekt i slutet av dem.

Vid km33 är det värt ta avstickaren ut till det smala sundet, kanske en bild också?

Vid km 39 ligger Motorverkstan, härlig restaurang vid havet, öppet sommartid, bör oftast boka bord och räkna med att det tar lite tid.

Vid km43 ligger Stavsnäs Hembageri, mycket bra fikaställe, som även har mat.

Vid km 47 kommer en bit rätt tuff HAB, men det är det värt, man slipper en hel del asfalt på den mindre roliga Stavsnäsvägen, vilken vi helt slipper med denna rutt.

Vid Didriksdal tar vi asfalt nästan till Malma, innan vi kör ner Vindöbrovägen bort till Fågelbro GK

Vid km60 ligger Strömma med flera restauranger och glassbar.

Om man vill korta ca 20km kan man ta asfalt från Strömma till Grisslinge.

Vägen från Strömma ner längs vattnet är sagolikt vacker, finns flera platser med bord och bänk, ta en paus och njut av vattnet.

När vi når Fagerdalavägen kommer vi till HammarbyHuset, när du ser det förstår Du varför det heter så, prata gärna med han som bor där, han är cyklist själv.

KM 68-73 är en fin slingrande väg/stig med en en riktigt tuff backe, klart njutbar. Vid km 74 kan det ibland vara lite lerigt. Vid km 75 samma sak, vill du unvika, ta GV Banan en bit bort, på asfalt.

Efter en fin bit grus runt Rävholmen kommer du till Grisslinge och Systrarna Delselius café. Finns fin utsikt här och ett bra bad!

Vi kör genom Mörtnäs och så sjönära grus genom Betsede. Lämna företräde för fotgängare.

Från km88 till 90 är det stig/äng men cyklarbart. Sträckan 92-98 km är ren propaganda, ibland är Långa Raden i Velamsund öppen. Gillar man djur finns det gott om hästar här. Möter du hästar på vägen så var noga med att visa hänsyn.
Från Kummelnäs får vi lite asfalt innan vi slickar vattnet förbi Baggenstäket. Visa fotgängare hänsyn.

Nära Saltsjö-Duvnäs finns också ett bra café, Olle Nymans.

Upp mot Fannydal tar vi stigen vid vägen och så Kranglans väg upp mot Hästhagen. Vi tar den lilla stigen sista biten till Hammarby Sjöstad.

Ha en fin tur!


Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel