Nivå Längd 132 km Stigning 110 m/mil Tekniknivå 3
Underlag 80% grus 15% asfalt 5% stig
Start & Mål Hamnen Gustavsberg
Skapare Gerry Askefalk
Fika 1 Artipelag
Fika 2 Bullandö Glassfabrik
Nedkortning Kör bara en av looparna

Det här är en rent magisk tur ute på Ingarö och Wermdö. Den har verkligen allt. Backar, fina vägar, spännande stigar och fantastiska vyer.
Stora delar cyklar man bredvid vatten.

Ta en minut och se på filmen ovan, den ger dig en bra försmak av vad som väntar.

Vår tur 6 Juli 2024

De två fika som är angivna är bäst, men det finns fler längs rutten.

Det är en dubbelloop så det är naturligt att korta till en loop, det beslutet kan man ta när man är åter till Gustavsberg.

Det finns några få partier där vissa kommer vilja bära sin cykel en kort bit, är man någorlunda teknisk går även dessa korta stycken att bra att cykla.

Rutten börjar upp mot Lemshaga och sedan ut på Ingarö. Relativt backigt. De stigpartier man kommer till är otroligt fina, kolla rutten noga. Vissa ingångar till dessa kan vara svåra att se, men de finns där.

När man väl kommer till Björkvik, så ta och njut av havet. Det är en otroligt fin plats. Det finns café där också.

Klipporna vid Björkvik

Färden går vidare ut på Björnö, också en riktigt värdig omväg. Det finns, förutom den slinga rutten innehåller ett antal lockande spår, MEN de är inte att rekommendera, de passar bäst för promenad.


Upp mot Ingaröstrand är det några avsnitt på asfalt, men ingen längre än någon km. Belöningen kommer sedan i form av den fantastiska sträckan där. Precis vid vattnet och verkligen njutbar.
Det finns en rejäl backe i slutet av strandpartiet på 20%

Sista sträckan upp mot Artipelag är gruspropaganda, med fint underlag och ondulerad terräng.

På Artipelag tar man enklast med cyklarna till vänster om byggnaden, då kan man ha uppsikt på dem medan man fikar.

Efter fika väntar klassiska Tjustvikrundan som tar oss åter till hamnen i Gustavsberg. Där börjar del två som via grodvägen tar oss till den fina strandvägen vid Betsede. Vi tar oss genom Mörtnäs och rundar Hemmesta på kalasvägar. Nästa stopp är runstenen, ett obligatoriskt fotoställe.

Runsten

Stallet i Evlinge nås via fältet och så njuter vi av de fina vägarna på Saltarö på väg mot Bullandö Marina och deras prisbelönta glass. De har supergoda mackor också.

Segmenten över Fagerdala och Brevik är också mycket fina. Den sista biten in mot Strömma är en personlig favorit!

Nästa ögla är över Vindöbron och är fin, passagen norr om Våmfjärden är underbar. Denna ögla kan man såklart kapa om man vill.

Den sista delen är lite mer av transport och tar oss åter till Gustavsberg, passerandes Grisslinge där det också finns ett mycket bra fik.

Ha en underbar tur

Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel