Nivå längd 128 km stigning 90 m/mil Tekniknivå 2
Underlag 40% grus 60% asfalt
Start & Mål Kärsö, Ekerö
Skapare Gerry Askefalk
Fika Medhavd fika vid Blå lagunen
Nedkortning

Va, finns det grusvägar på Ekerö?? Ja, så är det. Vi fick den frågan av en ”Gravelista” som är med i Gravel Bike Sweden. Nå, det är dock lite mer asfalt än vad vi normalt brukar ha på våra rutter. Det kan dock passa bra en vårdag när det fortfarande är lite kallt i luften och bena inte riktigt har kommit i form för de tyngre grusvägarna ännu. Vi fick lite lokal hjälp med rutten av Christer som kände till flera av de vägar vi la in i den. Tänk på att denna rutt är enkel att korta av genom att starta exempelvis i Ekerö eller att hoppa över den lilla loopen på Adelsö (på andra sidan färjan). Vi startade vid Brostugan på Kärsön.

Nu finns även en kortare version, den startar vid Träkvista och är 73 km istället. Rutten finns längst ned.

Alla som kört landsväg i Stockholm och ut på Mälaröarna känner till ”FRA-rundan” med diverse Strava segment. Vad desto färre känner till är att det finns fina grusvägar där också, och då täckte vi inte ens in alla. Vi kan kalla gruset för ”Specialsträckor” och asfalten för ”Transportsträckor”.

Ekerö gravel, Foto: Gerry Askefalk

Såhär håller vi på, vi blandar specialsträckor med transportsträckor från ö till ö. Det är förvånansvärt kuperat i Ekerö kommun, varandes olika öar i Mälaren.
Efter 49km av spännande nya vägar kommer vi fram till en av höjdpunkterna på resan. Den Blå Lagunen, det är en konstgjord sjö som uppstått genom att man brutit grus och sand sedan 1800-talet. En smal remsa land skiljer sjön från Mälaren och vattnet är verkligen turkosskimrande. Där finns det idag en badplats i den norra änden, men dess tillhörande parkering är dock avstängd då folk misskött sig och skräpat ned på denna privata mark. Man kan inte parkera någonstans i närheten om man har en bil med sig. Däremot, om man åker cykel vilket vi gjorde, kan man nu njuta av att kunna få ha hela stället för sig själv. Vi hade för dagen eget kaffe och mackor med oss för vår fikapaus 😊
Vi fortsätter norrut på flera för oss okända specialsträckor och hamnar tillslut vid ytterligare en “blå lagun”. Här är det lite mer välordnat med rastplatser och parkering om man så önskar. Vi tar ett varv runt lagunen, fotar den från alla håll innan vi ger oss av mot Adelsö. Adelsö i sig kräver en färjepassage. Den kostar inget men färjorna går bara en gång i halvtimman på helgerna. Man kan ju fundera ett tag på det innan man sätter av mot ön.

Blå Lagunen, Foto: Gerry Askefalk
Blå Lagunen, Foto: Gerry Askefalk

På adelsö kan man fika på Hovgården och titta på Håkansstenen (en runsten). Det är också möjligt att ta båt till Birka. Beroende på årstid bör man dock kolla om Hovgården har öppet.
Returen mot Ekerö och Kärsö blir mest transportsträcka längs mestadels asfalterade vägar. För den som vill, kan man göra en avstickare till Helgö om man känner att gruset tog slut för snabbt. Annars blir returen en bra ”tempo sträcka” för lite konditionsträning.

Laxsjön

Det finns nu också en kortare variant, se rutterna nedan.

Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Kortare Version, start Träkvista

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel